A Gyermekvédelmi Irányelvet a skót „Legyen jó minden gyereknek” (GIRFEC) program kontextusában kell szemlélni (Early Years Keretprogram 2009), kapcsolódva az ENSZ Gyermekjogi Egyezményének 12. cikkelyéhez (1989), és a 2007-es fogyatékkal élők jogairól szóló ENSZ Egyezmény 12. cikkelyéhez.

Minden gyermeknek és fiatalkorúnak joga van ahhoz, hogy gondoskodjanak róla, megvédjék őt a bántalmazástól, és hogy biztonságos környezetben nőjön fel, ahol a jogait tiszteletben tartják és az igényeinek megfelelően bánnak vele. A gyermekeknek és fiatalkorúaknak segítséget kell nyújtani, amikor szükségük van rá, a biztonságuk és jólétük pedig döntő fontosságú.
A fogyatékkal élő gyermekek és fiatalkorúak elsősorban gyermekek és fiatalkorúak, így jólétüket és védelmüket a gyermek egyéni körülményeihez mérten kell figyelembe venni.

Míg a fogyatékossággal élő gyermekek hajlamosak ugyanazt a bántalmazást elszenvedni, mint más gyermekek, kutatások szerint háromszor-négyszer nagyobb az esélye a fogyatékkal élő gyermekek bántalmazásának. A kutatások azt is kimutatták, hogy a kommunikációs károsodásban, viselkedési zavarokban, tanulási nehézségekben és érzékszervi károsodásban szenvedő gyermekek különösen sérülékenyek.

A fogyatékossággal élő gyermekek jóléte mindannyiunk felelőssége és elengedhetetlen, hogy tudatosak legyünk a legjobb módszerek tekintetében. Létfontosságú, hogy minden szakmabeli tisztában legyen a fogyatékkal élő gyermekek potenciális sebezhetőségével, és a védelmük érdekében gyakorolt legjobb módszerekkel.

(forrás: http://www.scotland.gov.uk/Publications/2014/05/3076)