A Nyitott bíróság program 2012 novemberi indulása óta több mint negyvenezer általános, középiskolai és a felsőoktatásban tanuló diák vett részt az igazságszolgáltatást bemutató rendezvényeken - közölte az Országos Bírósági Hivatal (OBH) szerdán, amikor a programról tanácskoztak a Magyar Igazságügyi Akadémián.

Az OBH elnöke, Handó Tünde által meghirdetett program célja, hogy az igazságszolgáltatást közelebb hozza az iskolásokhoz. A diákok iskolai foglalkozásokon előadásokat hallgathatnak az igazságszolgáltatásról, bírósági sétákra is mehetnek, és részt vehetnek tárgyalásokon, börtönlátogatásokon, perszimulációkon. Az előadások nagy hangsúlyt fektetnek a fiatalkori áldozattá válás, a fiatalkorú bűnözés, az internetes bűncselekmények, a kábítószerrel visszaélés vagy éppen a diákság jogainak és a munka világába való belépésének a kérdéseire. Az érdeklődők a bíróságokon tárgyalásokat, ítélethirdetéseket láthatnak, a felnőtt korú tanulók pedig büntetés-végrehajtási intézményekbe is ellátogathatnak.
A távlati tervek között szerepel, hogy a tantervbe is beépüljenek a jogi alapismeretek, mert ma már a mindennapi élethez nélkülözhetetlen a polgári jog, a munkajog, a cégjog, a bank- és biztosítási jog vagy éppen a szabálysértési jog elemi szintű tudása. A program egyik fontos célkitűzése a fiatalok körében bemutatni és népszerűsíteni a bírósági mediációt (közvetítést) és a helyreállító igazságszolgáltatást, azaz azt, hogy a felek a drága és időigényes bírói utat csak a legszükségesebb esetekben vegyék igénybe.
A Nyitott bíróság programba a szervezők egyre több iskolát szeretnének bevonni. Tavaly országszerte több mint harmincezren, idén az első negyedévben pedig már tízezren vettek részt a rendezvényeken, és csaknem félezer bíró, bírósági titkár, fogalmazó foglalkozott velük - olvasható a közleményben.
A program sikerét az is bizonyítja, hogy nemzetközi szinten érdeklődnek iránta, hasonló programot terveznek indítani például Olaszországban, Romániában és Bulgáriában - írták.

(forrás: MTI)