Mit kell tudni a gyermekbarát igazságszolgáltatásról?

Az elmúlt időszakban a gyermekbarát, illetve gyermekközpontú igazságszolgáltatás kérdése a nemzetközi figyelem középpontjába került. A civil szervezetek évek óta folyamatosan hallatják hangjukat annak érdekében, hogy a különböző hatósági eljárásokban fokozottabb figyelmet fordítsanak a gyermekek speciális igényeire. Egy ilyen eljárásban akár olyan nagy horderejű döntés is születhet, mely a gyerek további életét alapvetően határozza meg: elég egy gyermek-elhelyezési perre vagy egy bántalmazás miatt indult büntetőeljárásra gondolnunk.

Gyermekbarát Igazságszolgáltatás Munkacsoport felállítása

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium 2011 decemberében felállította a Gyermekbarát Igazságszolgáltatás Munkacsoportot a BM és az EMMI részvételével.

„ JOGOM VAN TUDNI” – rendhagyó osztályfőnöki óra

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium elkötelezett a gyermeki jogok széles körű érvényesítése és megerősítése mellett, és kiemelt feladatának tartja, hogy a gyermekek mindenek felett álló érdekét az igazságszolgáltatás területén is érvényesítse. Az érintett korcsoportok közvetlen megszólításának és tájékoztatásának érdekében a minisztérium a Drámapedagógiai Nevelést Segítő (DNS) Alapítvánnyal együttműködve 2013. december 13-án – a nagy érdeklődésre való tekintettel - másodjára indította útjára a „Jogom van tudni” elnevezésű osztályfőnöki óra-programot, így összesen az ország 60 iskolájába, több mint 1500 tanulóhoz jut el a program.

„AZ INTERNET NEM FELEJT” – előadássorozat fiataloknak

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium az L-Tender Consulting Kft-vel együttműködésben indította útjára „Az Internet nem felejt” elnevezésű programot, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet az internet (ezen belül kiemelten a közösségi oldalak) veszélyeire.

"GYERMEKEINK A NETEN" - előadássorozat felnőtteknek az internet veszélyeiről

A magyar gyermekek – az EU-átlagnak megfelelően – átlagosan 9 évesen kezdik el használni a világhálót. A 9-12 éves magyar gyerekek 45 százalékának van 100-nál több ismerőse a közösségi oldalakon, ez az arány a legmagasabb az EU-ban. Statisztikák szerint minden harmadik fiatalt zaklatták már az interneten, de közülük csak minden tízedik számol be szüleinek, tanárainak erről, mert „ezt ők úgysem értik”.

Eredményesen fejeződött be a KIM által újraindított Jogom van tudni! program

A „Jogom van tudni!” elnevezésű osztályfőnöki óra-program

A gyermekbarát meghallgatószobák

32/2011. (XI. 18.) KIM rendelet értelmében 2014. január 1-jéig minden megyei rendőr-főkapitányság illetékességi területén legalább egy alkalmasságot igazoló tanúsítvánnyal ellátott gyermekbarát meghallgató szobának kell lennie. A rendőrség köteles minden 14. életévét be nem töltött gyermeket a rendelkezésre álló gyermekbarát meghallgató szobában meghallgatni.