Ha meg akarja előzni vagy állítani az internetes zaklatást, fontos tudnia, mi történik a háttérben. Ugyanakkora lehet a valószínűsége, hogy a gyermeke részt vesz a zaklatásban, mint az, hogy az áldozata legyen. Felelősséget kell vállalnia és figyelemmel kell kísérnie gyermeke tevékenységét mobiltelefonján és a számítógépén.
Definíció: az Internetes Zaklatás Kutatóközpont (Cyber Bullying Research Center) szerint internetes zaklatásnak nevezzük, amikor valaki folyamatosan zaklat, rosszul bánik vagy kigúnyol valakit az interneten, mobiltelefonon vagy más elektronikus eszközön.

Internetes zaklatási esetek
• Ryan Halligan (13, Vermont) öngyilkos lett, miután zaklatták az interneten.
• Rachael Neblett (17, Kentucky) öngyilkosságot követett el, miután fenyegető üzeneteket kapott MySpace fiókján.
• Hope Witsell (13, Florida) meztelen képet küldött magáról egy fiúnak, aki tetszett neki. A képet más diákoknak is elküldték, ami gúnyolódáshoz, internetes zaklatáshoz, végül a lány öngyilkosságához vezetett.
• Hannah Smith (14, Anglia) felakasztotta magát a hálószobájában miután kigúnyolták az Ask.fm közösségi oldalon.
• Phoebe Prince (15, Massachusetts) öngyilkos lett két nappal a szalagavatója előtt, mert zaklatták az interneten.
• Kenneth Weishuhn Jr. elsős gimnazista Iowából öngyilkosságot követett el, miután online és személyesen is homoszexualitása miatt zaklatták.
Statisztikák

Az Internetes Zaklatás Kutatóközpont kb. 2000, 11 és 16 éves fiatal körében végzett felmérést az Egyesült Államok déli részén található iskolai körzetben. Bár a középiskolások kevesebb, mint 10%-a erősítette meg, hogy interneten zaklatták őket az elmúlt hónapban, nagyjából 43%-uk számolt be olyan tapasztalatokról, melyeket online zaklatásként lehet definiálni. A legtöbb tapasztalat között szerepelt: olyan e-mail fogadása, ami feldühítette a címzettet (18,1%, a spam levelek nem tartoznak ide), olyan azonnali üzenetküldő programon fogadott üzenet, ami feldühítette a címzettet (15,8%) és olyan anyag közzététele a MySpace profiljukon, ami feldühítette őket (14,1%).

Tények az internetes zaklatásról
• Az amerikai szülők csupán 7%-át aggasztja az internetes zaklatás, míg a tinédzserek 33%-a volt már kitéve online zaklatásnak (PEW Internet and American Life felmérés, 2011)
• A 13-17 éves tinédzserek szüleinek 85%-a számolt be arról, hogy gyermeküknek van profilja közösségi oldalon (American Osteopathic Association, 2011)
• A szülők 52%-a fél attól, hogy a gyermeküket zaklatják közösségi oldalakon (American Osteopathic Association, 2011)
• Minden hatodik szülő tudja, hogy a gyermeküket zaklatták már közösségi oldalakon (American Osteopathic Association, 2011)

Kutatások
Az Internetes Zaklatási Kutatóközpont a jövőben az iskolai környezet és az internetes zaklatás közötti kapcsolatot fogja vizsgálni. Az internetes zaklatók szemében az iskolai környezet a legalacsonyabb helyet képviseli, az internetes zaklatás áldozatai pedig az iskolát alacsonyabb helyre sorolják, mint azok, akik nem váltak áldozattá vagy a zaklatók. A kérdés továbbra is fennáll: az internetes zaklatók viselkedése teremti meg a rossz iskolai környezetet vagy a rossz iskolai környezet ápol olyan kultúrát, ahol az online zaklatás megengedett? Kapcsolat fedezhető fel az önértékelés és az online áldozattá válás között is. Az áldozatoknak jelentősen alacsonyabb az önértékelése, mint a zaklatástól nem szenvedő társaiknak. A kérdés ugyanaz: az internetes zaklatás okozza az alacsony önértékelést, vagy a kis önbizalmú diákok jobban ki vannak téve az internetes zaklatásnak?

(forrás: http://cyberbullying-prevention.com/cyber-bullying/cyber-bullying-articles/ldquowords-woundrdquo-author-qa/)