A „Jogom van tudni!” elnevezésű osztályfőnöki óra-program

2013. december 13-án budapesti helyszínnel indult újra útjára, és 2014. március 27-én, Székesfehérváron a Gorsium Művészeti Szakközépiskolában megtartott foglalkozással zárult. A pilot-projekttel egybevetve, a program bő egy év leforgása alatt, az ország 60 intézményébe jutott el. Több, mint 1500 diák ismerkedhetett meg Köves Bertalan drámai történetével.
A második programsorozatban –mely újabb 30 iskolát érintett- 4 budapesti és 26 vidéki iskola vett részt. A fővárosban: a II., VIII., X., és a XV. kerület, illetve az alábbi vidéki városok: Kiskunhalas, Jászberény, Vác, Baja, Mátészalka, Esztergom, Szombathely, Szeged, Keszthely, Gyula, Mosonmagyaróvár, Zalaegerszeg, Kaposvár, Pécs, Kőszeg, Debrecen, Győr, Békéscsaba, Eger, Miskolc, Nyíregyháza, Hajdúböszörmény, Dombóvár, Salgótarján, Pápa, Veszprém, Székesfehérvár.

A Pilot-program során végzett szociológiai kutatás minden kétséget kizáróan bebizonyította, hogy a projekt a kitűzött cél elérésre teljes mértékben alkalmas, ugyanis a résztvevők 85%-a nyilatkozott úgy, hogy a program hatására nőtt a jogtudatosság iránti igényük.

A program - számokban nem mérhető- legfőbb érdeme számos tanári visszajelzés alapján egyértelműen azt volt, hogy a diákokat szembesítette azzal, hogy a társadalom tagjaként már ebben az életkorban is felelősséget kell vállalniuk a tetteikért, társaikért, egyes cselekedeteik nem maradhatnak következmények nélkül. A megragadott probléma aktualitását bizonyította az a rengeteg tanári visszajelzés, amelyből kiderült, hogy az alkohol és egyéb élvezeti szerek fogyasztása már ebben az életkorban is általános jelenség, de számos pedagógus a legnagyobb problémát a fiatalok drogfogyasztási szokásaiban látja.

Mindemellett több osztályfőnök abban látja a kezdeményezés pozitívumát, hogy a bemutatott eset kapcsán felszínre kerülő problémák jelentősen hozzájárulnak osztályfőnöki munkájának segítéséhez, az osztályközösség szellemének elmélyítéséhez.