Egy friss kutatás szerint, amelyet az amerikai Michigan Egyetem kutatói végeztek, az internetes zaklatás nem csak tehetős vagy középosztálybeli gyermekekre van hatással, hanem az alacsonyabb társadalmi-gazdasági osztályokba tartozó gyermekekre is.

A kutatók szerint az a digitális megosztottság, amely a gyermekeket eddig a társadalom felső és alsó rétegébe kategorizálta, eltűnőben van és ebből kifolyólag, az internetes zaklatási esetek a szegényebb sorúakat ugyanúgy érintik, mint a jómódúakat.

– Az egyes lakókörnyezetek állapota, ami szegénységre és bűnözésre enged következtetni, jelentősen előre jelzi nem csupán a fizikai és szóbeli zaklatást, hanem az internetes zaklatást is – mondta Thomas Holt, a tanulmány szerzője.

Az elektronikai eszközön keresztül történő zaklatás egyre növekvő probléma az USA-ban. Becslések szerint a 6-12. osztályos gyermekek 6%-a vált már internetes zaklatás áldozatává. A középiskolás gyermekek legalább 16%-át zaklatták már elektronikus médián keresztül. A zaklatás áldozatai hosszú távú problémákkal küszködnek, például alkoholfüggőséggel, alacsonyabb önértékeléssel, sőt, még egészségügyi panaszokkal is.

A tanulmány adatait 2000 általános- ás középiskolás diák válaszai alapján gyűjtötték össze. A kutatók megállapították, hogy az alacsonyabb gazdasági osztályba tartozó gyermekek nagyobb eséllyel szenvednek fizikai és virtuális zaklatástól is.

A kutatók felhívták a figyelmet, hogy az internetes zaklatás ellenes kampányokba be kell vonni a tanári kart és az iskolák igazgatóságát is, hogy megbizonyosodjanak róla, a zaklatás minden formájára ugyanakkora hangsúlyt fektetnek.

(forrás:http://www.natureworldnews.com/articles/7244/20140526/cyberbullying-affects-rich-poor-children.htm)