Az alkoholizmusnak különböző fajtái vannak. Van, aki minden nap szükségét érzi annak, hogy igyon, és van, aki nem iszik rendszeresen, de italozáskor elveszíti a kontrollt, nem tud mértéket tartani. Még akkor sem, ha tudja: a gyerekei félnek tőle, amikor részeg.

Az alkoholista anya óriási teher a gyermeknek. Nagyon fontosak az anyai visszajelzések, érzelmi megnyilvánulások, melyek torzulnak a bódult állapot során. Ez rossz ösztönöket, félelmet ébreszt a gyermekben, bizonytalan lesz. Egy alkoholista szülővel nehéz együtt élni, ám mindenre van megoldás.
Az alkoholizmusnak számos kiváltó oka lehet: nagy felelősség, stresszes munka, anyagi bizonytalanság.
Sokak véleménye szerint sokkoló az a finn kampányvideó, amelyet néhány hónappal ezelőtt töltöttek fel az internetre. A rövidfilm üzenete: „Így látnak minket a gyermekeink, amikor részegek vagyunk”. A videó valódi szörnyeket mutat be: azokat a szülőket, akik az alkohol befolyása alatt nevelik gyermekeiket. A kampány készítőinek célja az, hogy széles közönség megtudja, milyen kárt okoz a kicsikben, ha alkoholisták között él.
Sokan tapasztalják meg közvetlen környezetükben, hogy milyen veszélyes az a család, ahol egyik vagy akár mindkét szülő az alkohol rabja. Ezek a gyermekek sokszor vannak kitéve testi vagy lelki bántalmazásnak, szüleik elhanyagolják őket. A legfontosabb kérdés ebben az esetben az, hogy mi a jó a gyermeknek: egy ilyen családban felnőni, vagy ha szülők nélkül nevelkedik. Sok esetben a szemtanúk éppen azért nem hívják ki a hivatalos személyeket, mert a gyermeket féltik attól, ha kikerül a családból, talán még rosszabb sorsra jut. És közben ott lebeg a fejük felett a kétség: „ha a veszekedések és bántalmazások tragédiához vezetnek, én talán segíthettem volna.”
A hivatalos eljárás azonban nem minden esetben jelenti azt, hogy a gyermeket kiszakítják a családi kötelékből. A családsegítő és gyermekjóléti szervezet célja az, hogy a problémát szüntessék meg, ne pedig a családot szakítsák szét. Gyermeket csak abban az esetben vesznek el a szüleitől, ha úgy látják, az élete forog veszélyben. Az első lépés mindig az, hogy a felnőtteket együttműködésre késztetik: ha belátják, hogy a kicsik is szenvednek az alkoholizmusuk miatt és hajlandóak elfogadni a segítséget, akkor nem feltétlenül kell szétrobbantani a családot.
Azok a gyermekek, akik alkoholista családban nőttek fel, még akkor is ha nem isznak, pszichológiai problémákkal küzdenek. Ezeknek a gyerekeknek jelentős gondjaik vannak az iskolai sikerekkel, de talán még fontosabb a viselkedésükben és a magatartásukban fellépő zavar, amely bűnözéshez vezethet.
Ha alkohol nélkül nem mennek bizonyos dolgok, akkor alkoholizmusról beszélünk. Ilyen például, ha valaki az estét, a vacsorát csak borral együtt tudja elképzelni. A túl sok üresjárat sem használ: sokszor előfordul, hogy azért iszik valaki, hogy unaloműzésként bódult állapotba kerüljön. Dr. Almássi Kitti klinikai szakpszichológus szerint a női alkoholizmus rejtettebb dolog, mint a férfiak esetében. Az alkoholizmus jeleit (szájszag, kompenzáló viselkedés) viszonylag könnyű eltüntetni, sokáig titkolható. „A női alkoholizmus leggyakrabban úgy fordul elő, hogy az anyák mindennapi feladataik közé iktatják az italozást, sokszor, kis adagokat isznak és ezzel szoktatják rá magukat az alkoholra. A napi rendszeres szeszesital-kortyolgatás is alkoholizmusnak számít, csupán nem a hirtelen lerészegedés jellemzi, hanem a hosszan tartó mámoros állapot” – magyarázza a doktornő.
 
5 dolog, amit megtehetsz, ha alkoholista az édesanyád
 
1. Vedd észre, hogy ez nem a te hibád!
Sok alkoholista szülő hibáztatja gyerekét az alkoholizmusa miatt. Az alkohol hatására az ember sokkal inkább hibáztat bármi miatt másokat, mintsem magát.
 
2. Ne bízz a szülőben!
Ne hidd el azt, amit mond, amíg meg nem bizonyosodtál arról, hogy bízhatsz benne. Így például ha elmész valahova, légy biztos abban, hogy van B-terved a hazajutást illetően.
 
3. Kerüld el a vitákat!
Egy ilyen vitában biztosan alulmaradsz, és még ha a szülőd nem is feltétlenül fog emlékezni az összecsapásra, arra biztosan, hogy mérges volt rád.
 
4. Ne kezdj el te is inni!
Az alkoholisták gyerekei háromszor-négyszer gyakrabban lesznek ők maguk is alkoholisták. Ha néha pár pohár italt fogyasztasz – ha 18 év felett vagy –, akkor az teljesen rendben van, de ne hagyd, hogy kicsússzon a kezeid közül az irányítás.
 
5. Menj el, ha a szülőd erőszakossá válna!
Sose toleráld az erőszakot. El kell menned, ha gyakran történik erőszak a családon belül. Van, aki segít. Egy legjobb barát, egy tanár, akiben megbízol – mind jó választások. Nem fognak elítélni és majd megpróbálnak segíteni. És ha tudja valaki, hogy min mész keresztül, akkor sokkal könnyebb lesz neked is megküzdened a mindennapokkal. Érdemes a barátod szüleit is beavatni, hogy ha szükség van rá, akkor 1-2 éjszakát náluk tölthetsz. Fontolgasd, hogy a lehető leghamarabb elmenj otthonról. Nem egészséges olyanokra támaszkodni, akikre igazából nem számíthatsz – főleg érzelmileg nem.

(forrás: life.hu)