Az American Journal of Psychiatry című szaklapban megjelent cikk 12 agykutatáson alapuló tanulmány áttekintése után megállapította, hogy a gyermekkori bántalmazás tartós változásokat okoz az agyban.

Pontosabban, ezek az emberek számos jól körülhatárolható agyterületen kevesebb szürkeállománnyal bírnak, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a kognitív kontrollfunkcióik csökkennek. Ez pedig a saját viselkedés feletti ellenőrzés rosszabb működésében, az önszabályzás hiányosságaiban mutatkozik meg. A gyerekkori bántalmazást elszenvedőknek tehát nehezebbé válik a környezetükből származó információk feldolgozása, az alkalmazkodás, ők az élethelyzetek megoldásában merevebbek, nehezebben kezelik az új szituációkat. Vagyis az egész hátralévő életükben hátránnyal indulnak. Ezt mégis ki akarhatja a gyerekének?

A gyermekbántalmazás a WHO definíciója szerint:
„A gyermek bántalma­zása és elhanyagolása (rossz bánásmód) magában foglalja a fizikai és/vagy érzelmi rossz bánásmód, a szexuális visszaélés, az elhanyagolás vagy hanyag bánásmód, a kereskedelmi vagy egyéb kizsákmányolás minden formáját, mely a gyermek egész­ségének, túlélésének, fejlődésének vagy méltóságának tényleges vagy potenciális sérelmét eredményezi egy olyan kapcsolat keretében, amely a felelősségen, bizalmon vagy hatalmon alapul.”

Kérjük, ha gyermekbántalmazást tapasztal, azonnal szóljon a rendőrségnek, a gyermekjóléti szolgálatnak vagy a gyámhivatalnak!

(forrás:http://divany.hu/ego/2014/06/26/a_gyerekkori_bantalmazas_maradando_valtozasokat_okoz_az_agyban/?rnd=576)