32/2011. (XI. 18.) KIM rendelet értelmében 2014. január 1-jéig minden megyei rendőr-főkapitányság illetékességi területén legalább egy alkalmasságot igazoló tanúsítvánnyal ellátott gyermekbarát meghallgató szobának kell lennie. A rendőrség köteles minden 14. életévét be nem töltött gyermeket a rendelkezésre álló gyermekbarát meghallgató szobában meghallgatni.

Dr. Navracsics Tibor, közigazgatási és igazságügyi miniszter – a belügyminiszterrel egyetértésben – magához vonta a gyermekbarát meghallgató szobák szabályozására vonatkozó hatáskört, és rendeleti szintű, kötelező előírásokat adott ki erre vonatkozóan.

A meghallgató szobákban kép- és hangrögzítésre alkalmas technikai felszerelés is található, amelyek felvételeit a későbbiekben, a tárgyalás során is fel lehet használni annak érdekében, hogy a gyermeknek ne kelljen többször elmesélnie a történteket, így csökkenjen az a trauma, amelyet az eljárás során szenved el.

A gyermekbarát meghallgató szoba biztosítja, hogy a gyermeket korának, fejlettségi szintjének megfelelő, speciális körülmények között, a lehető legkíméletesebben lehessen meghallgatni. A speciális meghallgató helyiség alkalmazása - az erőszakos, különösen a szexuális indíttatású bűncselekmények áldozatainak kihallgatása során - az angol módszer adaptálása a magyar büntetőeljárás gyakorlatába.

Amennyiben sor kerül gyermeke meghallgatására, bátran jelezze az illetékesek felé, hogy szeretné, ha gyermekét egy ilyen, már kialakított szobában hallgatnák meg!

A rendelet fő előírásai (többek között) a következők:

  • A rendőrség nyomozó hatósága köteles minden, 14. életévét be nem töltött személy meghallgatását a gyermekbarát meghallgató szobában foganatosítani.
  • A szobákban kötelező kép- és hangfelvétel rögzítésére alkalmas technikai felszerelést elhelyezni.
  • 2014-ig minden megyeszékhelyen kötelező legalább egy gyermekbarát meghallgató szobát létrehozni.
  • A meghallgató szobák csak a közigazgatási és igazságügyi miniszter által - a belügyminiszter egyetértésével – kiadott alkalmassági tanúsítvány birtokában működtethetők.
  • Ha a büntetőeljárás során valószínűsíthető, hogy a gyermekkorú tárgyaláson történő kihallgatása fejlődését károsan befolyásolná, a nyomozó hatóság az ügyésznél kezdeményezheti a gyermek nyomozási bíró általi meghallgatását.

A fővárosi és a megyei rendőrkapitányságok hozzáállas szinte mindenütt példaértékű volt. Ennek köszönhetően  2013. december 18-án Kaposváron átadásra került a 21. meghallgatószoba az országban.

Meghallgatószobák  megyénként:

Pest megye                                     Budapest, V. kerület
Pest megye                                     Budapest, VII. kerület
Vas megye                                      Szombathely
Veszprém megye                            Veszprém
Komárom-Esztergom megye          Tatabánya 
Zala megye                                     Nagykanizsa 
Csongrád megye                             Szeged 
Győr-Moson-Sopron megye            Győr 
Bács-Kiskun megye                        Kecskemét 
Borsod-Abaúj-Zemplén megye       Miskolc 
Nógrád megye                                Bátonyterenye 
Tolna megye                                   Szekszárd 
Hajdú-Bihar megye                         Berettyóújfalu 
Heves megye                                  Eger
Jász-Nagykun-Szolnok megye       Szolnok 
Pest megye                                     Dunakeszi
Szabolcs-Szatmár-Bereg megye    Nyíregyháza 
Békés megye                                  Békéscsaba
Fejér megye                                    Székesfehérvár
Baranya megye                               Pécs
Somogy megye                               Kaposvár